...
Főoldal » Cikkek » Cikkeim

Falfesték típusok, különböző festékek jellemzői, falfestékek összehasonlítása

 

Falfesték típusok, különböző festékek jellemzői, falfestékek összehasonlítása

 

 

Manapság természetes, hogy otthonunk falait falfesték segítségével formáljuk saját ízlésünkre. Bizonyára sokan azzal is tisztában vannak, hogy egyes falfesték színek más és más hatással vannak hangulatunkra, lelki állapotunkra. Vajon elgondolkodtunk-e már

Már a barlanglakó őseink is alkalmazták a festék dekoratív megjelenését otthonuk falainak festésére. Ezekhez a barlangrajzokhoz használt festék anyagok leginkább állatok véréből és koromból álltak. Később bővült a különböző festék alapanyagok alkalmazása. A színek alapanyagait ásványokból, valamint növényekből nyerték ki.

A XIX. században bekövetkezett egy nagy áttörés. Az addig használt természetes festék alapanyagokat felváltotta a kémiai anyagok alkalmazása.

A manapság használatos festékeknek három fő alkotórésze van:
A kötőanyag, a töltőanyag és a pigment.

A kötőanyag fogja össze az alkotóelemeket, valamint segíti a festék falhoz tapadását.
A töltőanyag adja a festék állagát, vastagságát valamint meghatározza annak fedőképességét.
A pigment az, ami felelős a festék színeinek megjelenítéséért.

Falfesték típusok
Az alábbiakban a teljesség igénye nélkül szeretnénk bemutatni a leggyakrabban használt festék, falfesték típusokat.

 

Oltott mész alapú falfesték

Falfestés oltott mész alapú festékkel

Az oltott mész alapanyaga a mészkő. A mészkő az egyik legrégebbi üledékes kőzetfajta. Mely a mai napig újra és újra képződik. Szerves eredetű állati és növényi maradványok találhatók benne. A darabos mészkőből 1000C–1300C fokon égetett meszet állítanak elő. Az égetett mész fehér színű, égetés után víz hozzáadásával „oltják”, így keletkezik a mészpép. Az oltott mész fehér vagy szürkésfehér színű. A fehér mész más néven kövér mész tapintása síkos, sima, falfestésre kiválóan alkalmas. Vízgőzáteresztő, nedves helyiségben alkalmazható, fertőtlenítő, gombaölő és rovarokat távol tartó tulajdonsága miatt beltéri falfestésre kiválóan alkalmas. A mészfestékkel készített bevonatokat a kénes füstgázok és a levegő nedvességtartalma vízben oldható gipsszé alakítják át, ezért homlokzaton csak korlátozottan lehet alkalmazni. Sok kedvező tulajdonsága mellett azért érdemes figyelembe venni, hogy a bevonat kevésbé tartós, mint a korszerű falfestékek. A kereskedelemben kapható úgynevezett „kész mészfesték” is, mely finom szemcsés kalcium-hidroxidot, fedőképességet javító titán-dioxidot, illetve egyéb tapadást fokozó adalékokat tartalmaz, így esztétika és tartósság szempontjából ezek alkalmazásával optimális felület alakítható ki.

Diszperziós falfesték

Falfestés diszperziós falfestékkel

A vizes műgyanta-diszperziók olyan rendszerek, melyek vízben folyékony vagy szilárd műgyantarészecskék formájában vannak jelen, nagyon finom elosztásban „diszpergálva”. Kettős feladatot kell ellátniuk, mivel a színező pigmenteket és töltőanyagokat egymáshoz tapasztva festékfilmet kell képezniük, hogy a festéket tartósan a felületre rögzítsék. Akkor a legjobb a tapadás, ha a bevonatból a víz viszonylag lassan távozik. Amennyiben a víz gyorsan távozik, a műgyanta részecskék hirtelen összeragadnak, de az alapfelületbe nem tudnak beágyazódni. Ezért tűző napon vagy magas hőmérsékleten nem ajánlott a használatuk. Ezen kívül fagyveszélyesek is ezért 10 fok alatt sem jó használni ezeket az anyagokat. A diszperziós falfestékeknek sok előnyös tulajdonsága van, egyenletes a minőségük, egészségre káros anyagot nem tartalmaznak. Tapadásuk jó, levegő- és páraáteresztő képességük kedvező. Tartósak, a mechanikai behatásoknak jól ellenállnak. Jó fedőképesség jellemzi őket, fehér és színes pigmenteket tartalmaznak. Felhordhatóak szinte valamennyi felületre, vakolatra, betonra, tapétára. Van közöttük mosás- és súrolás álló változat is. Könnyen felhordható, dekoratív felületképzésre alkalmasak. Léteznek matt és selyemfényű változatok. Nagyon fontos a felület gondos előkészítése.

Tippek a festéshez

Tippek a falfestéshez

A megfelelő alapozás minden falfesték típusnál kulcsfontosságú, mert a festék és a fal kapcsolata a tapadás és a felület látványának szempontjából ez elengedhetetlen.  A falfestékek között mind népszerűbbek az egyrétegű festékek, amelyekkel gyorsabb és könnyebb dolgozni, mert nem kell a rétegek megszáradása között órákat várakozni. Ezek a festékek nem hígíthatók.  Az egyenetlen felületeket ajánlott egy rétegben impregnált alapozóval lekenni, így a javított részeknél nem fog idővel kifényesedni a felület.  A ma már kapható cseppmentes falfestékekkel a gyakorlatlanok is tisztán tudnak dolgozni. Ennél azonban fontos odafigyelni az ecsetre, hengerre kerülő festék megfelelő mennyiségére, amit lehúzó rácsot használva a legkönnyebb megoldani.  Jó tisztában lenni azzal, hogy a selyemfényű fedőfesték inkább kiemeli a felület hibáit, mint a matt falfesték.  A párás konyhák és fürdőszobák eszményi táptalajt teremtenek a penészgombák számára a falra és a mennyezetre lecsapódó gőz miatt. Ezeket a helyiségeket gombaölő szert tartalmazó falfestékkel célszerű kifesteni.

 

Latex falfesték

A latex falfesték gyártásánál a diszperziós festékek kötőanyagát módosítják, mely által a falfesték így ellenáll a mosásnak és dörzsölésnek is. Ezeket a falfestékeket a nagyobb igénybevételnek kitett felületeken szokták alkalmazni, mint például a konyha, fürdőszoba, esetleg a gyerekszobában is meggondolandó az alkalmazásuk, mivel a koszos kéz, ill. ceruza által okozott foltok is eltávolíthatók a falfesték felületéről.

http://szobafestes.ucoz.hu/index/szolgaltatasok/0-14

 Forrás: http://www.kolor.hu/
Kategória: Cikkeim | Hozzáadta:: acspal (2016-03-12) W
Megtekintések száma: 1045 | Címkék (kulcsszavak): Latex falfesték, Diszperziós falfesték, falfesték, mész. Falfesték típusok, Oltott mész alapú falfesték
Összes hozzászólás: 0

06 20 9948 723
0
Bod Bertalan
06 20 9948 723